Squirrel Logo

Squirrel Consultancy

Open Source Software Consultancy
En
Squirrel ConsultancyHome
Produkten
Contact

De tekst van de standaardmelding

Onlangs ontving ik van u het document XXXXX, een Microsoft Word document. Ik verzoek u hierbij vriendelijk mij geen Word documenten meer te sturen.

Ik heb geen Microsoft Word, en ook niet de intentie om dat dure softwarepakket aan te schaffen. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig.

Voor een klein bericht kunt u de tekst gewoon in het mail programma intikken, daar is geen Word voor nodig, en iedereen kan het lezen en beantwoorden.

Heeft u een fraai document dat u mij wilt laten zien, maak er dan PDF (Portable Document Format) van. Dat ziet er mooi uit, iedereen kan het bekijken en afdrukken. En u weet zeker dat het er precies zo uitkomt als u het maakte. Niemand kan het document bedoeld of onbedoeld nog gauw even wijzigen alvorens het af te drukken. En een PDF document maken is net zo gemakkelijk als een printje maken.

Gaat het echter hier om het zeldzame geval dat ik verondersteld wordt om wijzigingen aan te brengen in het document en dat vervolgens weer terug te sturen, dan is de keuze voor het Microsoft Word formaat erg ongelukkig. Dit formaat is een bedrijfsgeheim van Microsoft en daarom niet toegankelijk voor andere programma's dan Microsoft Word. En, zoals opgemerkt, niet iedereen heeft Word.

Voor het uitwisselen van tekstverwerkingsdocumenten bestaat een internationale standaard: ODF (Open Document Format). Dit is een ISO standaard, en wordt al door verschillende overheden in en buiten Europa verplicht gesteld of als voorkeur aangegeven. Ook de Europese Commissie heeft de intentie kenbaar gemaakt ODF als standaard te willen gebruiken. ODF heeft de toekomst, en ook Microsoft heeft beloofd het op termijn te gaan ondersteunen in Office. Tot die tijd kunt u gratis en legaal het programma OpenOffice.org op uw PC installeren. Dit programma kan alles wat Word en Excel en Powerpoint ook kunnen, inclusief het meestal probleemloos benaderen van uw bestaande Microsoft Office documenten. OpenOffice.org draait op een groot aantal soorten computers en besturingssystemen. Door documenten in ODF formaat aan te leveren bereikt u dus veel meer mensen dan alleen de PC / Windows gebruikers.

U ziet het, er zijn verschillende mogelijkheden om uw boodschap bij mij en anderen over te brengen.

Voor meer informatie: http://www.squirrel.nl/nl/freedoc.html.

Gebruiksbepalingen

Creative Commons License Op dit document is een Creative Commons Licentie van toepassing.


Powered by Template Toolkit

© Copyright 2003-2007 Squirrel Consultancy. All Rights Reserved.
nl/noword.html last modified 22:50:49 22-Feb-2007