Squirrel Logo

Squirrel Consultancy

Open Source Software Consultancy
En
Squirrel ConsultancyHome
Produkten
Contact

U ontving van ons een standaardboodschap over de nadelen van het rondsturen van Microsoft Word documenten. Hier vindt u daarover aanvullende informatie.

Licentiekosten Microsoft Windows en Microsoft Office

Om Microsoft Word te kunnen gebruiken heb ik een PC nodig die is uitgerust met het Microsoft Windows besturingssysteem alsmede Microsoft Office.

De licentiekosten bedragen resp. 389 en 529 euro, dit zijn de officiële licentiekosten per medio 2005. U zult zich afvragen hoe dat kan, want in de winkel kost een complete PC met Windows en al veel minder.

Het antwoord is simpel: Microsoft heeft met PC leveranciers afspraken waardoor zij Windows en Office voor een schijntje kunnen aanschaffen, onder de nadrukkelijke voorwaarde dat elke PC wordt geleverd met het Windows besturingssysteem. Dat is een vorm van koppelverkoop die in geen enkele branche zou worden getolereerd, maar in de PC wereld beeft iedereen voor de macht van de monopolist Microsoft.

Enkele leveranciers hebben het aangedurfd om PC's te leveren zonder Windows en zagen direct hun kosten per PC met Windows stijgen met honderden euro's. Ze wisten niet hoe snel ze hun ‘dwalingen’ weer moesten afzweren...

Gevaar voor virussen en andere ellende

Het is bekend dat Office documenten macro's kunnen bevatten, stukjes computerprogramma die worden uitgevoerd wanneer u iets met het document doet. Helaas zijn er nogal wat computervirussen die hiervan gebruik maken, en proberen zichzelf door middel van deze Office macro's te verspreiden.

Wijzigen van documenten

Maar weinig mensen staan erbij stil dat een Microsoft Word document niet alleen door de ontvanger kan worden gelezen en afgedrukt, maar ook worden gewijzigd. Soms is dat de bedoeling, maar meestal niet.

Stel u stuurt mij een contract voor de levering van 100 PC's voor een totaalbedrag van 30.000 euro. Ik wijzig in het document ‘100’ in ‘110’, teken het, en stuur het terug. Als u niet heel erg oplet en u zou niet opmerken dat ik het aantal heb veranderd dan gaat u voor 10 PC's het schip in!

Natuurlijk zult u zoiets opmerken. Maar er zijn subtielere wijzigingen denkbaar, zoals leverings- of verantwoordelijkheidsclausules in een 30 pagina's tellend contract. Gaat u alle deze pagina's minutieus nakijken?

Portable Document Format (PDF)

U kunt zo'n document daarom beter sturen in Portable Document Formaat, een door Adobe ontworpen documentformaat dat door veel gratis te verkrijgen software wordt ondersteund. U weet dan zeker dat het document precies zo wordt afgedrukt als u het bedoelde.

Een eenvoudig hulpmiddel waarmee u net zo gemakkelijk PDF documenten kunt aanmaken als printen is bijvoorbeeld CutePDF Writer.

Om PDF documenten te lezen gebruikt u bijvoorbeeld Acrobat Reader, maar die had u vast al op de PC staan.

Open Document Format (ODF)

Als het gaat om het uitwisselen van documenten voor office programma's dan is het uiteraard het beste dit te doen in formaat dat officieel is gestandaardiseerd en door verschillende, onafhankelijke programma's wordt ondersteund. Daarmee heeft u namelijk de garantie dat de informatie correct overkomt, zowel nu als in de toekomst.

Hoewel het Microsoft Office formaat zeer veel wordt toegepast weet alleen Microsoft hoe het precies in elkaar zit. Door dit formaat te gebruiken bent u dus voor altijd afhankelijk van de steeds duurder wordende programma's van Microsoft.

Daarentegen is het Open Document formaat een ISO standaard formaat voor office documenten. Er is precies vastgelegd hoe de informatie in dit formaat is vastgelegd, en er zijn dan ook verschillende en onafhankelijke programma's die met het Open Document formaat kunnen werken.

Een van de beste programma's die dit formaat ondersteunt is OpenOffice.org. Dit is een volledig kantoorpakket met tekstverwerking, spreadsheet, presentatieprogramma, database, en nog veel meer. Dit ‘Open Source’ programma is vrij en gratis verkrijgbaar en op de PC te installeren. En omdat het ‘Open Source’ is zal dit programma altijd vrij en gratis blijven.

[Doe
't legaal]

Stof tot nadenken

Gemeenten eisen Open Software
Waarom Open Software belangrijk is, ook voor jou

Gebruiksbepalingen

Creative Commons License Op dit document is een Creative Commons Licentie van toepassing.


Powered by Template Toolkit

© Copyright 2003-2012 Squirrel Consultancy. All Rights Reserved.
nl/freedoc.html last modified 23:28:44 03-Nov-2010